Sunday, September 6, 2009

:: SETAHUN BERLALU ::

05.09.2009...
Genaplah setahun pemergian bakal abg iparku @ tunang Kak Lang (my sis) iaitu Abg Jas

Kisah pemergian arwah Abg Jas ni sememangnya amat mengejutkan kami sekeluarga... walaupun arwah Abg Jas belum lagi bernikah dgn Kak Lang, tetapi arwah amat rapat dgn family kami... arwah memang seorang yang peramah & mudah mesra dgn sesiapa saje... bukan setakat family kami sahaja tetapi arwah juga rapat dgn semua saudara mara kami... Sememangnya pemergian arwah secara tibe2 merupakan satu kehilangan yang begitu dirasai oleh kami semua...

Kak Lang dan arwah Abg Jas telah mengikat tali pertunangan pada 02.02.08... Perancangan untuk mengadakan Walimatulurus adalah pada 22.11.08... Dalam tempoh pertunangan, arwah sememangnya banyak join aktiviti kami sekeluarga, sebab itulah arwah sgt rapat dgn kami... Begitu juga dgn Alin, Ira & Lisa yang sgt2 rapat dgn arwah kerana arwah begitu sukakan budak2...

Arwah sebenarnya bekerja di Hospital Tibi, Kuala Lumpur dan family arwah tinggal di Pantai Dalam... memandangkan perancangan walimatulurus akan diadakan pada bulan November, arwah telah bertukar kerja ke Hospital Banting pada bulan Ogos (dekat dgn Kak Lang bekerja & rumah family ku)...

Disini aku nak share coretan pemergian arwah Abg Jas...

Pada 03.09.08 (Bulan Puasa), Kak Lang bersama Ira & Lisa menghantar juadah berbuka puasa ke rumah arwah Abg Jas dalam kul 6.00pm... Kemudian dalam kul 6.30pm, terdapat on call dari Hospital Banting untuk kes kecemasan... Setelah selesai kes tersebut, arwah balik ke rumah & berbuka lewat sedikit... Dalam kul 8.00 lbh, arwah baru memakan juadah yang dihantar oleh Kak Lang...

Kemudian, arwah telefon rumah dalam kul 8.30pm, emak yang angkat... arwah mengadu sakit kepala yang teramat sgt... arwah suruh Kak Lang datang sana... Masa ni, Kak Lang pergi solat tarawikh di surau... Emak yang tinggal keseorangan di rumah agak panik & terus panggil Uda (sepupu aku yang tinggal berdekatan) untuk panggil Kak Lang di surau...

Then, mereka terus menuju ke rumah arwah... Masa ni arwah dah lemah sgt... Kak Lang & Uda terus angkat arwah menaiki kereta untuk di bawa ke hospital dgn menggunakan kudrat yang ada... Setibanya di Hospital Banting, arwah terus di bawa Ke Hospital Klang kerana berada dalam keadaan kritikal...

Setiba di Hospital Klang, arwah ditempatkan di wad kecemasan (kritikal)... Masa ni lebih kurg kul 11.00 lbh, Kak Yong telefon Angah bagitau keadaan arwah... Aku yang tengah tido trus bersiap & terus ke Hospital Klang dgn Angah... Arwah berada dalam keadaan koma & hati aku sgtlah sayu melihat keadaan arwah... Kak Lang, Kak Yong, Uda & family arwah berada di luar dgn airmata yg sentiasa berlinang & bacaan Yaasin... Kitorg berada di luar wad kecemasan tu sehingga pagi... dalam tempoh tu, semakin ramai saudara mara & kawan2 arwah yang dtg...

Keadaan arwah semakin kritikal & menurut doktor, terdapat pendarahan dalam kepala yang telah merebak dalam otak... pembedahan juga tidak dpt dilakukan kerana ianya telah merebak ke otak... Masuk je 05.09.08 (Hari Jumaat - 5 Ramadhan), jam 12.35 tgh malam, arwah telah menghembuskan nafas terakhir... Arwah telah dikebumikan pada jam 11.00 pagi di Tanah Perkuburan Pantai Dalam... Semoga arwah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman... Al-Fatihah...

Apa yang begitu menyedihkan kami adalah persiapan untuk majlis walimatulurus telah disediakan, segala barang hantaran & gift untuk tetamu telah di beli... Pakej perkahwinan juga telah ditempah serta kad jemputan br je siap seminggu sebelum arwah meninggalkan kami... Begitu juga dgn baju nikah arwah yang telah siap ditempah... Patutlah arwah begitu beria-ria untuk mencuba baju nikah & ambil gambar coz arwah akan meninggalkan kami buat selama-lamanya... Pendek kata, semuanya telah siap, hanya menunggu tarikh untuk berlangsung sahaja...

Arwah juga telah membeli rumah di kawasan Morib untuk arwah tinggal dengan Kak Lang selepas kahwin nanti... Selain itu, sikap arwah yang disenangi semua orang amat dirasai kehilangannya... Ramai juga kwn2 arwah yang tinggal jauh tidak tahu pemergiaan arwah kerana ianya begitu mengejut... Sambutan hari raya pada tahun lps juga amat suram, semuanya disambut secara sederhana kerana masih lagi terasa kehilangan arwah...

Walaupun sudah setahun arwah meninggalkan kami, tetapi kenangan bersama arwah tetap sentiasa berada dalam ingatan kami... Kami menerima semua ini sebagai ujian & dugaan dari Allah, lbh2 lagi Kak Lang yang lebih merasainya... Walaubagaimanapun, Allah tidak akan menguji hambaNya dengan ujian yang tidak mampu untuk dihadapinya...

Al-Fatihah untuk Allahyarham Mohd Zasly bin Haji Adenan... Kami redha dengan pemergian arwah kerana Allah lebih menyayangi beliau...

:: BULAN KEDAMAIAN ::

10 comments:

dir&fara said...

al fatihah untuk arwah abg jas.. semoga te are sekeluarga terus tabah menghadapinye..

TE-ARE |DIAMOND|™ said...

thnx dir

sI tEDI said...

Al-Fatihah . aku tidak dapat membayangkan jika berada di tempat kak lang!! :(

TE-ARE |DIAMOND|™ said...

thnx tedi

++...piCaSa-mE...++ said...

al-fatihah utk arwah abg jas..semoga die ditmptkn dikalangn org2 yg b'iman..

TE-ARE |DIAMOND|™ said...

Al-Fatihah... thnx leeya... Amin

NURA said...

salam sobat
ada AWARD sederhana untuk mba,,mohon diterima ya,,di blog NURANURANIKU,trims.

miss lolly a.k.a luvfareda said...

al fatihah.

hurm. sgt sedey oke citenye?

TE-ARE |DIAMOND|™ said...

{Nura}

thnx 4 da award ya... salam

TE-ARE |DIAMOND|™ said...

{lolly}

yer lolly... thnx anywy