Sunday, August 23, 2009

:: TEATER MUZIKAL TUN ABDUL RAZAK ::

Selasa (18.08.09), aku ke Istana Budaya lagi... kali ini untuk menyaksikan Teater Muzikal Tun Abdul Razak... abang aku dapat tiket free (4 tiket), so aku ajak kawan aku, Khaty & Tiqah tuk enjoy da show... (^_*)

We all bertolak dari kolej dalam kul 5.00pm ke ofis abang aku... So, kul 6.00pm, kitorg smpi la kat sana... Abang aku tunggu kat ofis jer memandangkan IB dekat je ngan ofis die... Jalan ke IB agak jam memandangkan waktu keluar ofis & ditambah lg dgn hujan yg sgt lebat... Then, we all smpi IB dalam kul 7.00pm, kira ngam2 gak la... 2 jam tunggu tu sblm show start @ 9.00pm... but aku x kisah pun menunggu coz aku x suke rushing, so blh la melaram, relax2 dulu kat cafe & melaksanakan apa yg patut... (",)


...Make-up time...thnx Tiqah...

...Makan time...
...posing + snap + posing + snap...
Pintu IB di buka dalam kul 8.30pm... So, masuk je kat IB, xtvt snap pun bermula... enjoy da pic!!

Show start lbh kurang kul 9.00pm dan berakhir dalam kul 11.00pm. Tamat jer teater, aku, Khaty & Tiqah terus beratur untuk mendapatkan signature & sesi bergambar... walaupun x ramai yg beratur, bodyguard kat situ ttp nak kecoh x bagi ambil gambar dgn artis... as usual, aku terjah jer... Kak Jee & Abg Rashidi pun sporting sgt melayan kerenah kami... thnx!! (^_*)

Komen aku...
Dari segi jalan cerita, sememangnya memerlukan kefahaman kita untuk mengetahui sejarah Tun Abdul Razak coz if x tau langsung, agak slow la untuk faham teater ni... Biasalah kan, teater muzikal banyak simbolik nya... setiap pergerakan & tarian memunyai maksud tersirat... Aku mmg x berapa minat sejarah, so mana part yg x berapa faham, aku refer kat abang aku... Abang aku tau pun coz die baca buku program, ada penerangan babak2 dalam teater tersebut, dia pun mcm aku gak x brape minat sejarah... hehehehe...

Dari segi lakonan, aku suka watak yg dilakonkan oleh Fauziah Latif (Kak Jee) sbg Toh Puan Rahah... Kelembutan yg ditunjukkan oleh Kak Jee amat berkesan untuk watak tersebut... But, pada babak malam terakhir sebelum Tun berangkat ke London, pada pendapat aku, x berapa menggambarkan kesedihan... rasanya mcm x sampai jer... senang kata x menusuk ke kalbuku...cheewwaahh!! my opinion huh!!

Untuk watak yg dilakonkan oleh Rashidi Ishak sbg Tun Abdul Razak, dari segi luarannya sememangnya nampak ketokohan Rashidi dalam membawakan watak tersebut... walaubagaimanapun, untuk lontaran vokal & nyanyian di dalam lakonan di pentas teater, ada sedikit kekurangan... sometimes, aku rasa mcm off tune, x berapa nak ngam ngan muzik... ini sekadar pendapat aku sbg penonton ya... anywy, ini percubaan pertama Kak Jee & Abg Rashidi di pentas teater, pujian harus diberikan juga... bravo!! bravo!! bravo!!

Btw, aku suka watak yg dilakonkan oleh Syukor Ibrahim Bachik sebagai Tunku Abdul Rahman... Pergerakan, percakapan & penjiwaan yg sgt bagus oleh beliau... Btw, congrats tuk semua crew yg menjayakan Teater Muzikal Tun Abdul Razak nie... selain dapat berhibur, aku juga dpt mengetahui sejarah negara tercintaku ini, Malaysia.


( Diari Tun Abdul Razak 1972 )

:: HATI ::

4 comments:

<< s| tED| >> said...

aku sudah jatuh cinta kepada rashidi ishak sejak tgk dia 2 kali dalam setem..
sampai lupa dia laki org sebenarnya.. sob sob sob..

TE-ARE |DIAMOND|™ said...

hahaha... samalah kiter... ensem btul la die, friendly plak tu... huhu... ;) oppss, terlebih sudah

PrincessKawaii said...

sangt best teater ni..
tak sangka khaty almost crying dlam tu time2 nak dkt hbs..
tp nsb bek air mata juz bergenang and tak mengalir keluar... :)

TE-ARE |DIAMOND|™ said...

yup... mmg best!! utk 1st time tgk teater, oklah kan... hehehe... ;)