Friday, June 5, 2009

~Diari di kampung :::PART 1:::~

Salam to all reader... hari ni tetiba timbul plak rasa rajin nak share kisah ku balik kampung pada 29-31 Mei yg lalu... we all bertolak selepas Solat Maghrib lebih kurang jam 8.00 malam... as usual, "driver terhormat" kami adalah my bro (jgn maree ye angah, nanti cepat tue (^_~)... hehehe)... if angah aku drive, die akan lalu PLUS highway & kluar di Bidor, biasalah die kan suke drift... {Kalau abah suka lalu jalan kampung}...

tapi malam tu, angah x leh bawa laju, bnyk plak kete kat highway... kami pun buat analisa seperti biasa...oh ya, kan mula cuti sekolah... mesti parents nak hantar anak2 balik kampung, so bnyk lah kenderaan kat jalan... we all tibe di kampung lebih kurang jam 11.00 mlm... then, kami rehat + mandi + solat + borak2 & trus tidur... zzzzzzzzzz

.::Aktiviti di kampung::.

Pagi yang indah... selepas semuanya siap, xtvt breakfast bersama2 dgn nenek ku... bila ramai2 camni, nampak nenek ku berselera makan... maklumlah, bukan selalu berkumpul... tp, this time yg blk kampung cuma family aku & family Pak Lang jer... but, meriah gak lah... if nak tunggu semua berkumpul, biasanya masa raya or if ada kenduri

Seperti biasa, jika balik kampung pastinya kami akan ke market di Pekan Teluk Intan... my mom akan belikan barang2 dapur tuk my nenek... time camnilah aku akan demand minta mcm2 makanan untuk di masak ketika di kampung... hehehe... nenek aku pastinya akan setuju jer dgn kerenah cucu2 nya... hehehe... ;)

Kali nie kami balik kampung pada musim menuai... kalau musim menuai, akan terserempaklah dgn mesin padi & lori untuk mengangkut padi... apalagi, jalan nak masuk ke kampung penuh dgn tanah, bekas dr mesin padi lalu... tgklah tu, tayar kete my dad yg penuh ngan tanah... as usual, my sis ~Kak Lang~ akan cuci... die ni pantang tgk kete kotor, sure nak sembur nya... hehehe...

Actually, jalan nak masuk ke kampung Sg Manik hanya muat tuk 1 kereta je... if bertembung, kenalah 1 kereta berhenti ke tepi sikit kat lorong masuk umah... time camnilah aku & kakak ku & anak buah ku akan menjerit dalam kereta... seram wo, kiri kanan parit tu... time ni lah nak menguji skill angah memandu... hehehe... lagi2 time kitorg balik ni musim menuai, berdebar2 tul kalau bertembung ngan mesin padi... tgklah pic kat bawah nie, besar tu mesin padi tu... kenalah masuk trus ke lorong yg ada, if xde lorong kenalah undur sampai jumpa lorong...scary gilerrr!!

Kepulangan ke kampung kali nie juga memberi ku experience melihat padi di mesin & dipindahkan ke dalam lori... kebetulan aktiviti menuai dilakukan di hadapan umah nenek ku... dapatlah aku saksikan camne diorg wat... tp skrg ni kata nenek ku semua pakai mesin jer, juz upah org jer... dah xde mcm dulu yg kena mengerat + membanting... nenek ku kata Alhamdulillah, this year dari sawah 4 ekar menghasilkan lebih dr 6 tan padi... bertambah lah skit income nenek ku this year, ada chance dpt duit raya lebih tahun nie... hehehe

Untuk aktiviti seterusnya, nanti akan aku update tuk next entry yaaa... to be continued...

4 comments:

ikiqzana said...

best betolkn klu balik kpg..
k zana dolu2 masa arwah nenek ada, camgitu gak ada sawah padi. klu musim menuai seronok sgt.. skrg nenek dah xde.. kt kpg xde sape2 cume adek beradek sebelah mk je ada.. huhuhu..
nnti balik, hati2 ye.. kata kt bro ngah bawak kete pelan2 tau..

...Te-are... said...

btol k.zana... slalu mmg camtu kan... dulu, time arwah atok ada, slalu sgt berkumpul semua family but skrg bile nenek je tinggal, jarang2 kumpul semua... lgpun, nenek slalu dtg ke umah anak2 die... ok, nanti teha pesan kat angah... hehehe ;)

myra said...

bestnye balik kg.
kg teha kat teluk intan ek?
sama la.

anyway,cantik teha edit gambar tu macam tu kan?
hehe.

...Te-are... said...

yup myra...mmg best!! ha'ah, kg teha kat sg manik, teluk intan... thnx for da compliment!! (^_*)