Wednesday, June 17, 2009

:: PROJEK DI DAPUR ::

Malam semalam, aku telah menjalankan projek di dapur bersama kakak ku {Kak Yong} iaitu membuat "Apam Ice Cream Kukus"... Kak Yong mmg suka masak & aku suka gak lah tolong2 dia masak {kalau dtg tahap kerajinan}... semenjak aku kenalkan kat Kak Yong dgn blog ::Dari Dapur CT::, Kak Yong tlh buat bermcm2 jenis masakan kat situ but kdg2 ada gak yg x brape nak jadi... hehehe... so, this time memandangkan dah lama x update blog, aku cite lah ttg projek ku ini... hehehe... before that, thnx Kak CT for da resepi...

Actually, dah lama nak wat Apam Ice Cream kukus nie... nampak cam menarik jer, apalagi kalau di makan... memandangkan malam semalam, Kak Yong & aku dikurniakan tahap kerajinan, kami meneruskan projek ini... Sbnrnya, aku bknnya tolong apa sgt, juz tolong snap pic & tolong makan jer... muahahaha... ;)

Inilah adunan Apam Ice Cream Kukus yang dibuat oleh Kak Yong...

Setelah di kukus & sampai masanya, beginilah hasilnya Apam Ice Cream Kukus kami... Tapi, dari segi teksturnya x brape nak lawa lah mcm Kak CT buat... hehehe...

But, bila di potong dan dimasukkan dalam mulut, amatlah lazat & menyelerakan... Kewujudan Apam Ice Cream Kukus nie di dapur rumah ku hanya bertahan sehingga breakfast keesokan paginya sahaja... kemudian, yg tinggal hanyalah loyang sahaja... ekekeke

Di kesempatan ini juga, aku sertakan surat buat tatapan Angah & Kak Lang...

Te-are |Diamond|
fatehahdiamond.blogspot.com,
12345 Mozilla Firefox,
Malaysia

Kehadapan kekandaku "Angah" yang berada di KL & "Kak Lang" yang sedang mengikuti kursus di Pontian, Johor... Semoga kalian berdua berada dalam keadaan sihat walafiat... Tujuan adinda menulis surat ini adalah ingin memohon ribuan malahan jutaan kemaafan di atas ketidakprihatinan adinda terhadap kalian berdua... Adinda hanya mampu menunjukkan gambar Apam Ice Cream Kukus sahaja buat tatapan kalian berdua... Adinda tidak mampu berbuat apa2 kerana perut adinda kerap memanggil Apam Ice Cream Kukus yg sebenar untuk santapan adinda... Sehubungan dgn itu, maaf zahir & batin... Walaubagaimanapun, apam tue mmg sedap sangat2 sehingga menjilat jari... yummy!!

Yang tidak bersalah,
Adinda Fatehah

Hahahahaha.... sbnrnya, Angah & Kak Lang mmg suka sgt2 makan apam & kek... disebabkan diorg takde kat kampung, x dapatla diorg makan apam nie... jgn marah ye Angah & Kak Lang, nanti kena jual... memang sedap sgt2 apam tu... xpe, nanti bleh suruh Kak Yong wat lagi yer... hehehe...

Oklah, rasanya N3 nie dah merepek dah... so pada sesiapa yg nak cuba wat apam nie, bleh la tgk resepi kat blog ::Dari Dapur CT:: ~Apam Ice-Cream Kukus~... Selamat mencuba... (^_*)

~THE END~

18 comments:

ibu_umairah said...

pandai nyee buat apam kukus!!!kite suka tau,tapi tau buat....

ikiqzana said...

teha... nmpak menarik color apam kukus ni. terliur k zana d buat nyer... nk la sikit.. hehehe..

nak cuba wat la..

<< s| tED| >> said...

kenapa dia di namakan apam ice cream kukus ek??

A.R.A.S.H. 910 said...

nak sikit..lalala =)

...Te-are... said...

{ibu_umairah}

kakak te-are yg wat, te-are tukang mkn jer... hehehe... saje2 cuba resepi baru

...Te-are... said...

{k.zana}

btul k.zana, warna tu yg wat menarik kan... selamat mencuba ya ;)

...Te-are... said...

{tedi}

te-are follow dr blog kak CT & slh 1 bhn2nya adalah ice cream soda... ;) i follow

...Te-are... said...

{arash}

alamak, habis sudah!! hehe ;)

Sathes Kumar said...

mcm sedap jer.... bah sikit....

...Te-are... said...

{satesh}

yup, mmg sedap... ;)

hajarus said...

betul la teha... cantik la campuran lapisan warna apam tu.... mesti sedapkan... nak cikit..... pandai yer wat apam ice cream kukus.... ;)

PrincessKawaii said...

wah! nmpk sgt sedap..
bolehkah anda membuatnye untuk kami nnt lps bukak sem?heheheh
perut khaty pon tgh memanggil manggil untuk mkn. hehehe

...Te-are... said...

{k.hajar}

mulanya, teha tgk kat blog Kak CT, apam nie nmpk menarik je... tu yg teha suruh kakak try wat... rasanya mmg sedap k.hajar... alaa, lupa lah nak simpan tuk k.hjr...next time ya... hehehe ;)

...Te-are... said...

{khaty}

tugas yg berat nie nak wat tuk member2 buka sem nanti... kalau teha wat apalah jadinya apam tu nanti... apa kata kite beli apam kat pasar jer... hehehe ;)

PrincessKawaii said...

ala..beli kat psr?
kalo cam tu tak dpt la nak merasa air tgn yg dibuat teha sendiri..hehehe

grEEnAdy said...

Wah.. nieh first time ady tgk apam mcm nieh.. tgk pun dah tau sedap.. heheh..

...Te-are... said...

{khaty}

ok kan kita beli apam kat pasar... then, teha kluar kan dr plastik & hidangkan dlm pinggan... merasa gak air tgn teha {juz pindahkan dr plastik ke pinggan}... hehehehe

...Te-are... said...

{ady}

ye ke ady x penah tgk apam mcm nie... rasanya mmg sedap, yelahkan mond kan suke mkn, apa2pun tetap sedap... ekeke...

btw, kat sarawak popular dgn kek lapis kan...itu lg sedap... bila nak blanje mond kek lapis?? lalalala ;)