Saturday, June 6, 2009

~Diari di kampung :::PART 2:::~

Orait, aku sambung lagi cerita & xtvt ku di kampung... selamat membaca yaaa....

.::Aktiviti di kampung::.

Antara xtvt kebiasaan bila balik kampung adalah kami akan ke Pekan Teluk Intan pada waktu malam... saje je nak tgk suasana kat Pekan Teluk Intan... dah lama x balik, this time balik ada plak 24 hrs McDonald & Pasaraya Giant ~Kebetulan baru 2 hari buka~... but we all x pegi pun coz sesak giler, ramai sgt org... maybe ada big sale sempena pembukaan... as usual, we all akn ke the store, saje cuci2 mata... kebetulan setibanya kami di the store, ada persembahan tarian singa, x tau lah sempena function apa, aku juz snap je pic... 1st time tgk show tarian singa secara dekat... hehehe ;)

Kali nie gak kami singgah di Menara Condong... sebelum nie juz lalu jer... Angah or Abah mls nak singgah coz kalau kami balik time musim perayaan mesti ramai org kat situ... but this time, sejak menjadi blogger tegar, aku suruh angah singgah tuk snap pic {untuk tatapan my luvly blog reader}... huhu

Selain tu, antara xtvt yg kami akan lakukan adalah menangkap ikan... yg best nya time semua pakcik + makcik balik, semua cousin berkumpul, time tu lah plg best xtvt nie di lakukan... bagi aku best tp bagi ikan, mestilah x best, semua lariiii {nanti kena tangkap}... hehehe... ikan yg slalu kami dpt adalah puyu or sepat {biasalah kan ikan2 tu je di tepi sawah}... dulu masa aku kecik2, bila dpt tangkap ikan sepat {kuantiti yg bnyk}, nenek ku akan keringkan & jemur... but skrg nie, susah skit nak dpt ikan, dah x bnyk {maybe berlakunya pencemaran ~ yelahkan dulu xtvt sawah dilakukan secara tradisional but skrg semuanya guna mesin, so dah x natural seperti dulu}... lagipun parit kat keliling umah nenek ku pun dah semakin kecil {dah di tambak}, dulu lebih besar & air nya pun lebih jernih compare dgn skrg... so skrg nie, if kami dpt tangkap ikan, kami akn lepaskan balik... tangkap tuk kepuasan & suke2 jer...

ok... cerita ttg sawah plak... seperti entry ku yg lepas [part 1], kali nie aku balik masa musim menuai...so, padi semuanya dah masak... ~tetiba teringat plak pepatah melayu {ikut resam padi, semakin berisi, semakin tunduk}~... nie aku ada snap pic sawah di sebelah umah nenek aku... enjoy yaa!!

*kami yg suka posing*
Actually, antara tujuan kami balik kampung this time adalah untuk menghadiri 2 Majlis Perkahwinan iaitu "Opah Yang {29 Mei} di Kampung Bahagia" & "Kak Faridah {31 Mei} ~kawan my mom~ di Kunci Air 4" but aku xde snap pic la coz excited nak mkn lauk pengantin... hehehe... "Opah Yang" yg berumur 60+ baru bertemu jodoh {perkahwinan pertama} dgn insan pilihannya... itulah dinamakan jodoh, x kira umur... Semoga "Opah Yang" & "Kak Faridah" sentiasa bahagia bersama insan tersayang & kekal hingga hujung nyawa... Amin!!

Ptg ahad (31 Mei), kami pun pulang semula ke KL... angah aku x dpt cuti coz member die cuti... if x, lagi lama lah we all di kampung... dalam perjalanan, kami singgah jap di Pekan Bidor sebelum msuk ke highway... inilah yg kami beli di Pekan Bidor {mmg popular dgn petai & buah-buahan}...

Kenderaan agak banyak di highway, so Angah bawa relax2 jer... as usual, emak, abah & angah akan berborak2 dalam kereta & yg lain akan melelapkan mata {jgn jeles ye angah...hehehe}...

Alhamdulillah, kami sampai di KL dgn selamat... aku rasa hepi sgt bile xtvt bersama family ~seronok bile berkumpul ramai~... luv u all.... to all my luvly blog reader, tq coz sudi membaca celoteh ku hingga akhir... daaaaa!!

~THE END~

10 comments:

++...piCasA-mE...++ said...

wah,beshnye lek kg..cntik plk 2 pmndngn kt sn..de sungai pe sume..waa,besh2..(^_^)

...Te-are... said...

yup leeya, mmg besh... udara pun nyaman & segar... rasa relax jerr!! (^_*)

haha said...

kg kt ne eik???org t.i gk..


blog walking:)

...Te-are... said...

kg te-are kat Parit 3C, Sg Manik... miss haha kat mana??

thnx sudi singgah *wink ;)

<< s| tED| >> said...

ni balik kg ke g melancong??? Meriah seyyy!!!

...Te-are... said...

hehe... mcm tedi gak, sambil menyelam minum air (sampai buncit!!!)... ekekeke

ikiqzana said...

best nyer klu kpg k zana macam teha.. leh g jln negok naga lg..
sawah dan sungai. nyaman kan kt sana.. syokkk..

...Te-are... said...

yup k.zana... persembahan naga tu kebetulan jer, xtau function pe... hehe... but, mmg la udara kg sgt segar... ;)

PrincessKawaii said...

wah teha!best nye...
actually khaty teringin nak g menara condong tu..tak pena g oh walaupon kg kat perak..cian kan..

btw btl ke tu perkwnan opah tu yg pertama..
i cnt believe it..
tp tula yg dinamakan jodoh yang telah ditetapkan pleh Allah..
Semoga mereka bahagia hingga akhir hayat

...Te-are... said...

yer khaty...mmg besh... ;) xpe, nanti2 leh singgah menara tu if khaty blk perak...

yup, perkahwinan pertama Opah Yang... act, masa nenek teha bgtau ttg majlis tu, our family terkejut gak but jodoh die kan... die kawin ngan ustaz yg berstatus duda (isteri br meninggal last year)... ;)